Vijftig hoogleraren hebben zich achter Wakker Dier geschaard in de strijd tegen de kiloknallers, vlees dat voor stuntprijzen wordt aangeboden. Het gaat om wetenschappers uit diverse vakgebieden, van biochemie tot filosofie.
Dat meldt de Volkskrant maandag. Wakker Dier heeft de afgelopen jaren met succes strijd gevoerd tegen de ‘plofkip’, een kuiken dat zo wordt gevoed dat het na zes weken kan worden geslacht. Verschillende winkels haalden de filets uit de winkel. Nu wil Wakker Dier de campagne tegen kiloknallers opvoeren.
In de nieuwe campagne heeft Wakker Dier de definitie van ‘kiloknaller’ opgerekt: eerst ging het om aanbiedingen voor vlees waar minder dan 4,12 euro per kilo voor werd gevraagd. Nu worden “alle folderuitlatingen voor vlees en vleeswaren zonder zichtbaar dierenwelzijnskeurmerk” onder de noemer ‘kiloknaller’ geschaard.
Kort door de bocht
Met die nieuwe definitie gaat Wakker Dier te kort door de bocht, vindt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, de brancheorganisatie voor supermarkten. “Veel rundvlees komt bijvoorbeeld uit Ierland van boeren waar het vee sowieso vrij buiten rondloopt. Dat is zo normaal dat er niets wordt gecertificeerd als extra dierenwelzijn”, aldus een woordvoerder in de krant.
De vijftig hoogleraren die zich achter Wakker Dier scharen, vinden de definitiekwestie niet zo belangrijk. Zij ondertekenden een petitie, die aan het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel zal worden aangeboden, met uiteenlopende redenen. De een wijst op de gevolgen voor het milieu (Wladimir Bleuten, hoogleraar eco-hydrologie aan de Universiteit Utrecht), de ander vindt het stoppen met kiloknallers ‘een kwestie van beschaving’ (hoogleraar communicatiewetenschappen Noelle Aarts, Universiteit van Amsterdam).
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl